divendres, 29 d’agost del 2008

Recepta de l'àvia Montse - Paella de bacallà


La nostra mare és filla de carnissers, de Sant Andreu de la Barca. Per aquesta raó, quan, un cop casada, convidava els pares a casa, li agradava fer-los, com a variació, un arròs de bacallà. Com li surt molt bé, li hem demanat que ens expliqui la recepta:

Ingredients (per a 8 persones):

- Arròs: 100 g per persona
- Mongeta tendra : 750 g
- 2 ó 3 carxofes
- Un pebrot vermell i un de verd
- Una ceba mitjana, que es prepara a trossets
- 4 tomàquets, dels quals es prepara suc
- 3 ó 4 granets d’all, que s’esmicolen; julivert
- Mig quilo de bacallà esqueixat (preferiblement dessalat)
- Cal afegir els ingredients necessaris per al brou.

El brou:

Cal tenir preparat 1,6 litres de brou (el doble de litres que quilos d’arròs). Pot haver-se fet el dia abans. Ara, caldrà escalfar aquest brou - no cal posar-hi sal - amb un cap de rap, una pastanaga, una ceba i 2 fulls de llorer; deixant-lo bullir un quart d’hora i colant-ho després, per tenir-lo a punt quan l'haguem d'abocar a la paella.

Realització:

El bacallà es renta i es deixa en remull, més o menys estona segons sigui més o menys sec.

Les carxofes - a trossos - s'han de fregir i separar-les. No s'han d'afegir a la paella fins al final, ja que sinó l'ennegrerien.

Tallar els pebrots a trossets i sofregir-los a la paella.

Quan el pebrot estigui a mig fer, afegir la ceba a trossets, tot remenant.

Un cop la barreja de pebrot i ceba estan sofregits, i amb els pebrots tovets i torradets, s’afegeixen els tomàquets, els alls i el julivert. Quan tot està sofregit, s’afegeix la mongeta tendra, parant cura de remenar sempre.

Una mica més tard s’afegeix el bacallà, i una mica més tard, s’afegeix l’arròs. Es barreja tot. S’hi tira el brou, calent encara, i es deixa bullir el següent temps:

- 10 minuts bullir fort
- 10 minuts bullir suau. Acabat aquest bull i abans dels 5 minuts de repos, s'afegeixen les carxofes, ja fregides.
- 5 minuts de repòs

Com el bacallà, tot i estar dessalat, alguna sal porta, no cal posar sal en cap moment, tot i que hi ha qui en posa una mica a la verdura. En tot cas, durant el bull final, podeu tastar el gust i corregir de sal si s’escau.

Bon profit.

Maria Rosa i Montserrat