dissabte, 11 d’octubre del 2008

LLISTES

A vegades sembla que necessitem o que ens agradi tenir les coses ben ordenades i classificades.

Recentment he vist referenciada una web – Empire - que proporciona la llista de les 500 millors pel·lícules de la història, confegida a partir d’una ampla votació – més de 10.000 vots populars - feta a través d’Internet. Hi he entrat, he xafardejat, i he constatat que la llista estava integrada per:

1. El padrino
2. En busca del arca perdida
3. La guerra de las galaxias: El imperio contraataca
4. Cadena perpetua
5. Tiburón
............
500. Ocean’s eleven

Fer llistes, classificades o no, de pel·lícules, o dels elements que sigui, és tan vell com la humanitat. Només en referència al món del cinema se n’han publicat forces, moltes en format de llibre.

Com exemple, Alianza editorial va publicar el llibre de John Kobal “Las 100 mejores películas”, integrada per:

1. Ciudadano Kane
2. La regla del juego
3. El acorazado Potemkin
4. Fellini, ocho y medio
5. Cantando bajo la lluvia

.........

100. Te querré siempre

Comparant les llistes, veurem que els gustos que recull la llista d’en Kobal, confegida a partir d’una consulta feta a crítics i cinèfils de 22 països, són més clàssics i no coincideixen amb els gustos més populars recollits per Internet.

És clar que tothom té la seva llista personal – tants caps tants barrets – i pretendre coincidències exagerades fins i tot entre crítics o cinèfils, resulta fora de lloc.

D’altra banda, classificar, ordenar, almenys entre coses no mesurables com la qualitat d’una pel·lícula, és, si més no, complex i arbitrari. Per això, d’altres autors prefereixen fer un recull, sense ordenar-lo.

Així, Barry Norman, a “Las 100 mejores películas del siglo” – Libros Cúpula, 1993 – recollia 100 pel·lícules que presentava ordenades alfabèticament:

A vida o muerte
(El) acorazado Potemkin
......
(Las) zapatillas rojas

És clar que hi ha qui alhora de fer llistes no es talla. Així, Grijalbo edita “1001 películas que hay que ver antes de morir”, en aquest cas ordenades cronològicament:

1902 Viaje a la luna
1903 Asalto y robo de un tren
.......
2003 Kill Bill (Vol 1)

De fet, a part que tota llista és arbitrària i esbiaixada – així, per exemple, si l’autor és de cultura anglesa recollirà de forma més preferent elements més propers a aquesta cultura - he calculat que si veiés 2 pel·lícules per setmana sense fallar, necessitaria entre 9 i 10 anys per veure-les totes. Clar que podria aplicar-me més i acabar abans, però és que a la mateixa col·lecció hi ha llibres que em suggereixen “1001 libros que hay que leer ...”, “1001 discos que hay que escuchar ...” ... etc. En fi, que s’imposa la jubilació anticipada per tothom si volem fer bé aquests “deures”.

Bromes a part, les llistes poden agafar-se com un “divertimento” sense més, xafardejar què diuen i trobar-hi alguna “joia” que et cridi l’atenció.

Per cert ... quines són, per vosaltres, les 5 millors pel·lícules de la història ?

3 comentaris:

Josep M.Cortina ha dit...

Està clar que en Jordi és un activista cultural. Faré un esforç i diré les 5 pel·licules que m`han agradat més els darrers anys. però m'ho haig de pensar una mica més de manera que contestaré la setmana vinent.

Josep M.Cortina ha dit...

Bé, ja m'ho he pensat i he decidit seguir en la meva selecció el criteri de triar aquelles pel·lícules que he vist moltes vegades i que no em faria res tornar a veure ara mateix. Segurament no són les millors però segur que són les que més m'agraden:

Casablanca
Cabaret
La lista de Schindler
El gran Lebowsky
Cantando bajo ña lluvia

Juan González ha dit...

Si a la llista d'en Josep Maria efeixiria:
Mogambo /La Reina de Africa
El hombre que pudo reinar
Johnny Guitar
Ojos Negros
El apartamento
Con faldas y a lo loco
Blade Runner.

i treuria:
La lista de Schindler
El gran lebowsky
Cantando bajo la lluvia