dimarts, 9 de maig de 2017

Diumenge 7 maig - El honor de los Prizzi - Final del cicle de John HustonDiumenge 7 de maig vam veure El honor de los Prizzi.

Amb aquesta pel·lícula vam cloure el cicle de John Huston que vam iniciar el 13 de novembre amb Vidas rebeldes, vam seguir el 17 de desembre amb La reina de África, el 22 de gener amb Cazador blanco, cazador negro (pel·lícules ja referenciades en anteriors entrades d'aquest blog), el 18 de febrer amb La jungla de asfalto, meravellosa pel·lícula d'atracaments en la que va humanitzar els criminals que  i el 10 de març amb El hombre que pudo reinar, magnífica pel·lícula del gènere d'aventura.

Poden semblar moltes pel·lícules, però hem constatat que John Huston va ser un director molt prolífic, amb una vida i una personalitat molt pròpies.

El documental "John Huston y los 50 años de vidas rebeldes" ens fa un petit resum d'aquesta filmografia i de la persona que hi ha al darrere:

Amb una vida agitada, amb cinc esposes molt diferents entre sí ("una col·legiala, una dama, una actriu de cinema, una ballarina  i un cocodril") més diverses unions; va dirigir desenes de pel·lícules, molt diferents entre sí, sense cap altre nexe que la personalitat i el gust del seu director.

Va treballar amb grans actors i actrius: Va descobrir a Marylin Monroe a La jungla de asfalto, i va rodar la seva darrera pel·lícula, Vidas rebeldes, en la que van participar també Clark Gable i Montgomery Cliff.

Gens convencional, va anar a la guerra cercant l'honor i va trobar l'horror; i no va transigir amb el McCarthisme.

A El honor de los Prizzi reprèn el gènere mafiós que tant bé va tractar El Padrino amb un estil propi. Amb un gran repartiment: Jack Nicholson, Angelina Huston y la torbadora Kathleen Turner, va construir una història d'amors, odis i ambicions, amb un gran ritme sense respir des de l'instant inicial fins el final. Una gran pel·lícula per acabar un gran cicle.

Segur que ens han quedat moltes obres mestres seves per veure, però el cicle ens ha obert la gana i ben segur que tots plegats les trobarem i reveurem en qualsevol dels molts mitjans en els que es poden accedir.