dissabte, 11 d’abril del 2015

13 març - La caja de cerillas



Gràcies a en Josep Maria Cortina, la darrera sessió del cine fòrum, que va tenir lloc el 13 de març, ha estat molt especial perquè ha constituït una gran oportunitat per acostar-nos a 2 grans persones - Joan Guerrero i David Airob - i a un món - la fotografia - que tots ells estimen.
La pel·lícula que va constituir el centre de la sessió va ser "La caja de cerillas", un documental - entrevista en el que David Airob, director de la pel·lícula, s'acosta al món d'en Joan Guerrero, a la seva visió de la vida, la fotografia i a les seves experiències amb la poesia, l'amistat, la música, l'amor o el seu compromís social. El nom de la pel·lícula es deu a què, de petit, en Joan Guerrero jugava a fer veure que feia fotografies amb una capsa de mistos.
Joan Guerrero s'ha guanyat el prestigi i la valoració del món de la fotografia per la seva extensa trajectòria, en la que destaca la temàtica de la vida quotidiana de la que sap "caçar" - ell es defineix més com un fotògraf caçador que pescador - instàncies de vida, bellesa i passió. Destaquen també en la seva trajectòria les col·laboracions amb Pere Casaldàliga o la seva continuada relació amb Santa Coloma.
En el documental percebem molt especialment  la seva passió per la fotografia i constatem que per a Joan Guerrero, el més important per assolir una bona fotografia no són les càmeres o els objectius sinó l'amor, la humilitat, la sinceritat i la capacitat d'aproximació a les coses senzilles de la vida.  En aquest sentit, el documental és una autèntica incitació a la vocació per la fotografia i hauria de ser de visió obligada per a tots els que s'hi senten atrets, molt especialment adolescents i joves.
En la mateixa sessió vam veure el multimèdia "Calcio Storico", que combina vídeo, fotografia i so, guanyador del tercer premi del World Press Photo Multimedia, produït per David Airob, en equip amb 2 persones més i pocs medis, cosa que fa més meritòria la seva qualitat. David Airob, professional del món de la fotografia, amb dilatada experiència, especialment a "La Vanguardia", ens va explicar que el format multimèdia permet realitzar treballs de gran interès, i que quan les circumstàncies econòmiques ho permetin, és ben segur que explotarà.

Després de veure la pel·lícula i,  durant el sopar, vam tenir ocasió de dialogar amb tots 2 i compartir amb ells una estona interessant i enriquidora. Va ser, una mica, com si la pel·lícula no s'hagués acabat, i, per una vegada, nosaltres poguéssim ficar-nos-hi dintre, participar en la conversa i compartir també idees i vivències.

Si desitgeu aprofundir més en el coneixement d'aquests personatges, podeu llegir les entrevistes que els hi fa Josep Maria Cortina a "El Núvol":
Entrevista amb Joan Guerrero:

Entrevista amb David Airob